Villa Sahera on Suomen dokumentoidun pientalokohde – tietysti Kotoprolla

Kun Henri Haho ja Saana Tyni haaveilivat oman kodin rakentamisesta, Saana laittoi rakentamisen ehdoksi koko rakennusprojektin kattavan dokumentoinnin. ”Jos ikipäivänä mitään tapahtuu tai pitää jälkikäteen selvittää, niistä on dokumentit”, Saana kertoo kattavan dokumentoinnin tuomasta turvasta.

Omakotihaave hymyilyttää vaikka tontilla on vasta kuoppia. Eikä hymy ole hyytynyt rakentamisen edetessäkään. Kun kaikki on dokumentoitu, rakentaja voi nukkua yönsä rauhallisesti.

Nyt maanarakennustyöt on ohi ja kaikki on peitetty. Kaikista maanrakennustöistä löytyy kuvalliset dokumentit. Tiedetään, missä putket menee jos myöhemmin pihalla tarvitaan kaivutöitä.

Sopiva tontti löytyikin ystävän vinkin ansiosta. Se oli turhan suuri yhdelle talolle, joten pariskunta päätti rakentaa yhden omakotitalon ja kaksi paritaloa tontille. Kaksi paritaloprojektia myytiin muille valmiiksi suunniteltuna ja urakat sovittuina. Ostajat ostivat tontin ja tekivät itse sopimukset pohjatyö- ja perustusurakoitsijoiden sekä talotehtaan kanssa. Rakentaminen aloitettiin toukokuussa 2020 ja valmista pitäisi olla viimeistään maaliskuussa 2021. Nyt näyttää siltä, että rakentaminen etenee edellä aikataulustaan.

”Kotopro valikoitui kumppaniksi sillä tavalla, että etsin erilaisia järjestelmiä, millä voisi dokumentoida”, muistelee Henri dokumentointijärjestelmän valintaa. ”Huomasin, että tämä Kotopro on aika laajasti käytössä pienurakoijilla, joita tähän oltiin suunniteltu hankkeeseen”, hän jatkaa. Kotopro on ollutkin tosi luonteva valinta ja ollut tosi isona apuna hankkeen dokumentoinnissa.

Henri Haho arvostaa Kotoprossa sitä, että se on keskitetty dokumenttipankki, joka on kaikkien osapuolien saatavilla reaaliaikaisesti. Sieltä löytyy kaikki piirustukset, luvat, sertifikaatit ja muut tärkeät paperit. Kun kaikki dokumentoidaan, urakoiden rajapinnat ovat erityisen selvät. Kun yksi lopettaa ja kaikki aikaisemmat työvaiheet on työn jatkajan nähtävillä, työ sujuu sutjakkaasti ilman erimielisyyksiä. Työ- ja rakennusvirheet voidaan selvittää tuoreeltaan kun kuvallinen dokumentaatio on nähtävillä myös piiloon jääneiden rakenteiden vaiheista.